Arnos Grove

Arnos Grove, N11

We are proposing to transform the car parks at Arnos Grove Underground station which boasts one of the most recognisable and cherished of Charles Holden’s station designs. The station was granted Grade II listed status in 1971, and was upgraded to Grade II* in 2011 to reflect the building’s status as an icon of British Modernist architecture. Our proposals look to preserve and enhance the station setting while also providing 162 homes, 40 per cent of which will be affordable.

p

Project status : Planning Application Validated

=

Awaiting decision by Enfield Council’s Planning Committee

Our Proposals at Arnos Grove

We are proposing to deliver 162 homes at Arnos Grove helping to meet the need in Enfield for more quality and affordable rental homes. We are also encouraging active travel by enhancing the stations’ surroundings, including a public square that will make it easier and safer for people to walk and cycle in the area.

40% Affordable

at Discount Market Rent

162 QUALITY HOMES

Ranging from spacious 1 beds to family-sized homes

new public square

Created for the local community to enjoy

over 85sqm of flexible commercial space

opening out onto the newly created public space

  • May 2019
  • June 2019
  • November 2019
  • November 2019
  • January 2020
  • May 2020
  • Arnos Grove announced

    Timeline 2

    In May 2019 Connected Living London unveiled Arnos Grove as one of our first-generation sites.

  • Meet the team

    Timeline 2

    Bowes Library, 19 June 2019

    At the earliest opportunity, we opened a dialogue with the local community; we introduced the team, shared our initial thinking and, most importantly, listened to people who know the site well

  • Our Public Consultation

    Timeline 2

    Garfield Primary School, 06 & 07 November 2019

    In November 2019, we hosted a Public Exhibition where people could view and comment on our proposals for the first time. Over 35,000 people were notified, and we spoke to 174 people across the two days which helped us gain valuable insight into Arnos Grove. You can view the exhibition boards here.

  • ONLINE POLLS

    Timeline 2

    Alongside the Public Exhibition, we championed digital consultation to encourage participation making it easier for people to share their ideas. Several local residents responded to our polls and their feedback helped us develop our proposals further.

  • SCHEME EVOLUTION

    Timeline 2

    Following our engagement with local residents, community groups, and local councillors, we collated and reviewed the feedback received. We’ve made the scheme greener, more sustainable and changed the public square design in response to the feedback we received

  • Planning Application Validated

    Timeline 2

    Enfield Council validated our planning application on 01 May 2020 and invited consultation responses to our submission via its online portal

New, attractive Station Square will be created to the western entrance, providing a new public space that will be available for anyone to use.

Sustainable development

At CLL, sustainable means more than the environment. It’s also about delivering for the local economy, and about designing a scheme with and for the existing community and about improving their quality of life. At Arnos Grove, our commitment to the economic, environmental, and social means we can maximise the positive impacts transforming the car parks will have, such as reducing congestion and improving air quality.

 

Promote active travel

Our proposals make it easier and safer for people to walk and cycle

Enhanced building performance

homes designed to reduce energy, water and waste consumption

Greening and landscaping

Protecting existing trees where we can, and replacing any being removed

Z
Home Quality Mark 4 or above

Indicates high standards for running costs, health and wellbeing

Connected Living at Arnos Grove

The homes being built will be connected to the world around them, with super-fast broadband and smart home technology that could be integrated into the apartments

Our homes at Arnos Grove will be ideally located. They will benefit from being next to the Tube station which is served by the Piccadilly line, and local residents will also be able to take advantage of the excellent bus routes and cycle network in the local area

At Arnos Grove, we’re proposing a variety of internal and external shared amenity spaces for our residents, including a roof terrace, gym, and workspace. All Connected Living London residents will be able to access the shared resident amenity space at our developments; for example, if you live at Arnos Grove but an appointment takes you to Vauxhall, you could work at our Nine Elms development
Homes at Arnos Grove will be designed to encourage resident interaction and the establishment of new communities, both within the building and with the surrounding area. There is the potential for the local community to use the public square for local events

Bowes Road
Arnos Grove
London
N11 1A

Title Address Description
Arnos Grove tube station, Arnos Grove, London N11, UK